براساس مقررات تعیین نوع شرکت ها و موسسه ها، به عبارتی شرکت های دانش بنیان، موسسه های شخصی یا تعاونی محسوب میشوند که جهت پیشرفت علم و افزایش دارایی، افزایش و گسترش منابع اقتصادی براساس اطلاعات و دستیابی به خط مش های دانش و اقتصاد در حوزهی پیشرفت اختراعات و خلاقیت و در آخر تجاری نمودن دست یافتهها و گسترش (طراحی و ساخت محصولات و ارائه خدمات ) در زمینه تکنولوژی های نوین و با ارزش افزوده بسیار ( به خصوص در ساخت برنامههای مرتبط ) ایجاد می شوند.
ویژگیهای شرکت دانش بنیان
این نوع شرکتها معمولا محصولی نمیسازند و اغلب دارای زمین یا ابزارآلات ویژهای نسیتند. همواره برخی از اشخاص با سطح علمی بالا، اطلاعاتی ارائه میدهند که حکم خدمات اصلی شرکت را دارد و برایشان کسب درآمد میکند. موضوع اختراعات و تملک معنوی کالا ،همیشه از بحث های مهم شرکت است و حفظ امتیاز و ارزش معنوی این اطلاعات، یکی از پراهمیت ترین موضوعات حقوقی در این شرکتهاست چراکه نمیتوان این محصولات را لمس نمود.
شرکت دانش بنیان به دنبال ایده پردازی است یا رسیدن به فناوری؟
در حقیقت این شرکتها زنجیره متصل بین ایده و فناوری به حساب میآیند که موفق شدهاند راهنمای ایدهها در راه رسیدن به فناوری باشند و برخی اوقات خود این موسسات نیز ایده خود را به فناوری تبدیل مینمایند.
شرکت دانش بنیان چه اهدافی را دنبال میکند؟
1-زمینهسازی برای بهرمندی از تمام توان علمی دانشگاهها و مجموعههای تحقیقاتی و اعضای هیات علمی دانشگاهها در کل اجتماع کشور
2-بالا رفتن میزان درآمد تخصصی دانشگاهها و واحدهای تحقیقاتی
3-تجاری نمودن نتایج تحقیقات علمی
4- تشویق دانشگاهیان و افراد بزرگ علمی جهت همکاری در فعالیت و امور مربوط به پاسخگویی خواستههای جامعه و فراهمسازی تولید منبع درآمد و افزایش حقوق برای افراد علمی و اعضای باشخصیت هیئت علمی دانشگاهها
5- تغییر و تحول در نتایج اجتماعی با وجود افراد محترم علمی در این زمینه
در دانش اقتصاد، دو مدل اقتصاد داریم:
- اقتصاد فیزیکی
- اقتصاد معلوماتی
اقتصاد فیزیکی را به علت اینکه میتوان دید و لمس کرد، همیشه در مرکز توجه میباشد اما این روزها ایده دادن و تجاری نمودن آن پیشنهادات که اقتصاد معلوماتی به شمار میآید، مرجع اولیه درآمد سرزمینهای توسعه یافته است که لازم است که در کشور ایران نیز درجه اهمیت موسسات دانش بیان از همه لحاظ مورد درک و فهم قرار گیرد و پشتیبانی شود.
چند نوع شرکت دانش بنیان وجود دارد؟
موسسات دانش بنیان دو نوع هستند:
1-شرکت هایی که صرفا افرادی که عضو هیئت علمی میباشند، در آن سهیم هستند.
اگر میزان سهام دانشگاه یا واحد تحقیقاتی از نصف کل سهام کمتر باشد، شرکت دانش بنیان خصوصی به شمار میآید که باید طبق مقررات تجارت و بازرگانی باشد و در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد.
2- موسساتی که دانشگاه هم در آن سهام بالای 50 درصد دارد. در این صورت شرکت دولتی محسوب میشود.
اصلی ترین رکن موسسه دانش بنیان دولتی ، رکن سرویسهای علمی، مهندسی و پژوهشی است.
حوزه های فعالیت موسسات دانش بنیان
1-ارائه پژوهشات کارآمد
2-انجام خدمات اختصاصی علمی، پژوهشی و مشاوره ای
3-ساخت کالا با تکنولوژی مدرن (گسترش فناوری)
4-ارائه سرویسهای نظارتی بر پژوهشات
5- انجام خدمات گسترش کارآفرینی
6-تشکیل مراکز پیشرفت و سرویسهای تشکیل و گسترش کسب و کار
7-انجام خدمات ارتقا کالای مدرن
8-زمینه سازی قدم نهادن کسب و کار به بازار جهانی
9-برنامهریزی و به اجرا رساندن طرح های گسترش کارآفرینی در ردهی کشوری، استانی و محلی
پشتیبانی دولت از شرکت دانش بنیان
این شرکتها از از لحاظ بخشودگی از پرداخت مالیات، عوارض درآمد گمرک و سود تجاری و عوارض مالیاتی برای پانزده سال و نیز ارائه وامهای با بهرهی کم یا بدون بهره مورد حمایت دولت قرار دارند.
معیار های شناخت شرکت دانش بنیان
معیار های تشخیص این نوع شرکتها در 2 گروه معیار های عمومی و تخصصی قرار دارند. این نوع شرکتها در کنار معیارهای عمومی، باید همچنین یکی از سه دسته معیارهای تخصصی را نیز دارا باشند:
معیارهای عمومی
دست کم دو سوم از اعضای هیئت مدیره شرکت باید حداقل دو شرط زیر را داشته باشند.
1-باید حداقل مدرک کارشناسی داشته باشند.
2-در زمینه فعالیت شرکت حداقل سه سال سابقه کاری یا علمی یا مدیریتی داشته باشند.
3-حداقل یک اختراع کشوری یا جهانی مرتبط با زمینه فعالیت شرکت ثبت کرده باشند.
4-دست کم نصف درآمد شرکت در سال مالی قبل شرکت، برگرفته از فروش تکنولوژی، محصول و یا خدمات دانش بنیان(خدمات پژوهشی و گسترش و طراحی فنی مربوط به لیست محصولات دانش بنیان و سرویسهای اختصاصی دانش بنیان) آن شرکت بوسیله قرارداد باشد.
5-حداقل 6 ماه برای 3 نفر از پرسنل شرکت خود بیمه رد کرده باشد.
لازم به ذکر است که معیارهای عمومی مقررات تشخیص شرکتهای دانشبنیان، برای شرکت های تازه کار سخت نگرفته است.
معیارهای تخصصی
1-شرکتهای ارائه دهنده محصولات دانش بنیان
2-شرکت باید ارائهدهنده محصول یا محصولات دانش بنیان براساس لیست محصولات دانش بنیان تصویب شدهی کارگروه باشد.
شاخصههای تشخیص کالاهای دانش بنیان
براساس قوانین، شاخصههای سه گانهی کالاهای دانش بنیان عبارت است از:
سختیهای فنی دارد و ساخت آن به مطالعه، پژوهش و گسترش هدفمند، به واسطهی یک گروه فنی باتجربه احتیاج دارد، در زمینهی تکنولوژیهای بالا و میانه باشد، پژوهشات و گسترش نیز جهت حفظ قدرت رقابتی آن کالا در بازار، همواره انجام شود و بخش اعظم ارزش افزودهی آن محصول، از سرویسهای برگرفته از علم فنی و خلاقیت مدرن باشد.
یکی از شروط شرکت دانش بنیان، ساخت محصولات دانش بنیان است که براساس دو مورد، این کالاها قابل تشخیص اند:
الف- زمینههایی که ارائه محصولات دانش بنیان و یا تکنولوژی نوین و میانگین امور پژوهشی و توسعه در آنها از دیگر زمینههای تکنولوژی و صنعتی بیشتر است. مانند زمینههای فناوری زیستی (صنعت پزشکی، کشت و برداشت و زیستگاه)، تکنولوژی نانو (کالاها و مواد)، فناوری IT و برنامههای رایانهای، انرژیهای مدرن(هستهای و بازیافتی)، برق، مواد توسعه یافته، ساخت و تولید ارتقایافته و هوافضا (سفینهها، ماهوارهها و موشکها)
ب- دیگر زمینهها و قسمت هایی که وجود محصولات دانش بنیان در آنها زیاد نیست، اما تکنولوژهای نوین و کالاهای دانش بنیان در آنها وجود دارد. (مانند انرژی نفت و گاز، الکترونیک، معدن، کشت و برداشت و شرایط آب و هوا)
روند ثبت شرکت دانش بنیان:
1-ابتدا باید ایده یا طرحی داشته باشید فعالیت شرکت در راستای آن طرح یا ایده باشد که توصیه میشود در اداره ثبت اسناد کشور، ثبت و گواهی آن صدور شده باشد.
2-طی نمودن با پارک یا کانون مدنظر برای فعالیت
3-پر کردن فرمی که آن کانون میدهد.
4-ارائه فرم پر شده به آن کانونهای رشد یا پارک ها
5- در این گام شما باید نتیجه اولیه را پیگیری نمایید.
6-همکاری در جلسه کانون رشد یا پارک درصورت دعوت این مراکز برای حمایت از طرح یا ایده داده شده
7- در این گام شما باید نتیجه داوری را پیگیری نمایید.
8- استقرار در کانون رشد یا پارک و آغاز فعالیت
لازم است بدانید، شرکت دانش بنیان تازه تاسیس، یک سال معتبر است و فقط برای یک دوره یک ساله (درکل دو سال) میتوان تمدید نمود. اگر شرکت نتواند طی دو سال بعد از تایید دانش بنیان بودن، رتبه بندی خود را به اتمام برساند و یا درصورت عدول از مقررات موجود در این آییننامه، دانش بنیان بودن شرکت لغو میشود.
معرفی بهترین شرکت های دانش بنیان
زمینه بیوتکنولوژی یا تکنولوژی زیستی، جزء زمینههایی است که موفق شده دارای بیشترین طرح برای اجرا باشد و به شکل قابل توجهای، امور خود را از ۳۰ سال گذشته شروع کرده است. نتایج عملکرد ۳۰ ساله پژوهشگران این حوزه، تجاری سازی کالاهای دانش بنیان در ۱۵ سال گذشته بوده است.
نخستین و بزرگترین موسسه دانش بنیان زمینه زیست فناوری در کشور شرکت دانش بنیان سیناژن میباشد که 24 سال از فعالیتش میگذرد و توانسته بیش از 9 فراورده دارویی با ترکیب جدید در بازار عرضه کند.
شرکت دارودرمان سلفچگان که موفق شده محلولهای زخم بستر، زخم دیابت و جراحت ناشی از سوختگی را تولید و حتی صادر نماید.
شرکت پویا فناوران کوثر که در حوزه ساخت دوربینهای پلاک خوان و ارزیابی سرعت کار میکند.
شرکت عصر گویش پرداز اولین و تابحال آخرین شركت ایرانی که در حوزه هوش مصنوعی و پردازش و تشخیص سیگنال گفتار از سال 82 حرفهای فعالیت میکند.
شرکت آراپژوهش که سازنده میکروسکوپ انرژی اتمی ” AFM ” میباشد و تا به امروز نیز موفق شده این کالا را به واحدهای پژوهشی و لابراتورهای دانشگاهها ارائه دهد تا پژوهشگران بتوانند با استفاده از کالاهای داخلی، امر تحقیق و بررسی را انجام دهند.
شرکت ویستا ژن آنزیم موفق شده توسط پیشنهادات زیست فناورانه خود و با استفاده از ترکیبات دوستدار محیط زیست، مشکلات رایج در زمینههای فناوری زیستی را تا حدودی رفع کند.
شرکت رهروان سپهر اندیشه که در حوزه ساخت و بازاریابی کنتور هوشمند الکترونیک و آب موفق است.
شرکت پارسا پلیمر شریف که در دو زمینه ساخت ترکیبات پلیمری توسعه یافته و ارائه سرویسهای مهندسی و آزمایشگاهی کار میکند. امور مهم آن شامل تولید انواع ترکیبات ارتقایافته صنعت تولید خودرو، تولید همه مدل آلیاژ و کامپوزیتهای پلیمری و به صورت تخصصی و… میباشد.
شرکت مهندسی پزشکی صبا تجهیز سبلان که در سال 94 جایزه خورازمی را دریافت کرد. این شرکت با خط مش طراحی و ساخت سامانههای ارزیابی حواس بویایی و چشایی تشکیل شده است.
شرکت کیتوتک که در زمینه نانو به صورت حرفه ای و بسیار موفق فعالیت می کند و در راستای دریافت گواهینامهها و استانداردهای جهانی برای کالاهای تولیدی به موفقیتهایی رسیده است.
با سلام
احتراما اینجانب در جستجوی همکاری در زمینه یک تحقیق دانش بنیان هایتک هستم که بتوان با تولید محصول آن به کسب و کار موفق رسید. من در کانادا زندگی میکنم. لطفا تماس حاصل فرمائید.
مسعود عطروش
سلام من از ایران هستم
چند مطلب در خصوص ریاضی و سرعت به دست آوردن مسایل ریاضی هست اگه برای شما کارایی داشته باشه همکاری کنیم
از کادانا هم دو مدل در خصوص اطلاعات وحل مسایل ریاضی رو سرعت به دست آوردن نتیجه کسب کردیم
ممنون از مطلب مفیدتون
با سلام
لطف یه شرکت معتبر دانش بنیان واسه طراحی سایت به من معرفی کنید با تشکر
سلام دنبال یه طرح دانش بنیان واسه مدرسه هستم طرحی برگرفته از مدارس موفق دنیا جهت ارتقا سطح علمی دانش آموزان و و کاربرد تکنولوژی در امر آموزش دانش آموزان